Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Intag av fisk är associerat med minskad förekomst av kärlsjukdom i hjärnan

Ju oftare man äter fisk, desto mindre är risken för att få sjukdomar i hjärnans blodkärl.

Detta indikerar en ny fransk studie publicerad i tidskriften Neurology.

Den nya studien är en analys av data från en stor fransk populationsstudie, Three City Study, som undersöker sambandet mellan kärlsjukdomar och risken för demens.

Forskarna analyserade MR-skanningar från 1 623 personer över 65 år utan en historia med stroke, hjärt-kärlsjukdom eller demens. Deltagarna fyllde också i ett frågeformulär om sina dieter.

Forskarna delade in deltagarna i fyra grupper beroende på hur ofta de åt fisk: mindre än en gång i veckan, ungefär en gång i veckan, två till tre gånger i veckan eller fyra eller fler gånger i veckan.

Forskarna jämförde sedan antalet indikationer för blodkärlssjukdom mellan individer i varje grupp.

Deltagare som åt mer fisk hade färre tecken på kärlskada i MR-skanningar av sina hjärnor än de som åt fisk mer sällan.

Sambandet mellan fiskintag och kärlsjukdom var starkare hos individer i åldern 65–69 jämfört med äldre personer i studien, och det fanns inget signifikant samband mellan individer över 75 år. Detta tyder enligt forskarna på att effekten av fiskintag är starkast hos yngre personer som ännu inte har utvecklat kärlsjukdom i hjärnan.