
– Resultatet med autogepant som profylax är helt jämförbart med behandling med antikroppar, så nu har vi alternativ. Ytterligare en fördel med gepanter kontra antikroppar är halveringstiden i kroppen, säger Lars Edvinsson.
Förebyggande CGRP-hämmar visar effekt första dagen med migrän
Det orala migränläkemedlet Aquipta (atogepant) kan ha effekt redan första dagen vid ett migränanfall, visar en nyligen studie. Det ger en möjlighet att använda läkemedlet även som akutbehandling.
Den nya studien har publicerats i tidskriften Neurology. I studien jämförde forskarna tre tidigare publicerade studier på atogepant, två för patienter med episodisk migrän och én med patienter med kronisk migrän. I alla delstudierna minskade antalet migrändagar och livskvaliteten förbättrades för deltagare som tog läkemedlet.
– Studien visar utmärkta resultat. Drogen, en CGRP receptorbblockerare, gepant, fungerar väldigt väl som profylax så för personer med svår migrän finns det nu ett alternativ. Att dess effekt börjar verka redan första dagen ger en möjlighet att använda läkemedlet även som akutbehandling, säger Lars Edvinsson, professor i Intern Medicin vid Lunds universitetssjukhus och med lång klinisk erfarenhet av migränbehandling.
− Migrän är en kronisk neurologisk sjukdom. Attackerna kan pågå i dagar, vilket kan leda till missade möjligheter i livet. Vägen till adekvat behandling kan dessutom vara både lång och komplex.
CGRP spelar central roll
Lars Edvinsons forskning har visat hur neurotransmittorn CGRP (kalcitonin gen-relaterad peptid) frigörs från trigeminus systemet vid både migränanfall och Hortons huvudvärk. CGRP är en av hjärnans skyddsmekanismer som frisätts för att vidga interkraniella blodkärl och upprätthålla ett normalt flöde.
Dagen före ett migränanfall har nyare studier visat aktivitet i i hypothalamus, och dagens forskning föreslår att detta är startpunkten för ett migränanfall. Nervcellerna i hypotalamus kan aktivera centra i hjärnstammen och trigeminusgangliet och CGRP frisätts. Detta gör interkraniella blodkärl smärtkänsliga och migränattacken har startat profylaktisk behandling med CGRP-hämmare är riktade mot CGRP-molekylen eller dess receptor vid episodisk och kronisk migrän.
Atogepant är en gepant, en förebyggande CGRP-hämmare i tablettform. Inom EU är den godkänd vid episodisk och kronisk migrän hos vuxna och ges som behandling till personer som har fyra eller fler migrändagar i månaden. För att få användas vid kronisk migrän ska optimerad behandling inte haft effekt av eller minst två olika profylaktiska läkemedelsbehandlingar inte tolererats.
Mer sällan migrän
I den aktuella studien undersökte forskare data från sammanlagt tre publicerade studier om säkerhet och effektivitet vid behandling med atogepanten under 12 veckor. Fokus var att se hur snabbt förbättringen inträdde.
I studie ett, ADVANCE-studien, inkluderades personer med episodisk migrän. I studie två, ELEVATE-studien, inkluderades personer med episodisk migrän som tidigare inte svarat på andra orala förebyggande behandlingar och i den tredje PROGRESS-studien inkluderades personer med kronisk migrän. Personer med episodisk migrän har upp till 14 migrändagar per månad, medan de med kronisk migrän har minst 15 huvudvärksdagar per månad där minst åtta ska ha varit med migränhuvudvärk.
På studiens första dag hade 12 procent av de som tog läkemedlet i ADVANCE-studien migrän, jämfört med 25 procent av de som fick placebo. I ELEVATE var siffrorna 15 procent mot 26 procent och i PROGRESS 51 procent mot 61 procent När forskarna justerade för andra faktorer fann de att personer i den första studien som tog läkemedlet var 61 procent mindre benägna att få migrän, 47 procent i den andra och 37 procent i den tredje.
Under de två första försöken hade de som tog atogepant i genomsnitt en dag mindre med migrän per vecka, jämfört med under en halv dag för placebogruppen. För den tredje studien minskade genomsnittliga migrändagar per vecka med cirka 1,5 dagar för läkemedelsgruppen jämfört med cirka en dag för placebogruppen. För de som tog atogepant förbättrades också de egna bedömningarna av hur mycket migrän inskränkte deras aktiviteter och livskvalitet.
– Resultatet med autogepant som profylax är helt jämförbart med behandling med antikroppar, så nu har vi alternativ. Ytterligare en fördel med gepanter kontra antikroppar är halveringstiden i kroppen, säger Lars Edvinsson.
– För antikropparna som patienten själv injicerar en gång i månaden är halveringstiden en månad, medan den för gepanterna är elva timmar. Den som någon anledning behöver avsluta behandlingen har alltså en mycket kortare halveringstid. Läkemedlet är ur kroppen efter några få dagar vilket är utmärkt för den som exempelvis fått någon biverkan eller blir gravid.
Mycket vanlig sjukdom
Idag lider runt en miljard personer i världen av migrän, och drygt två tredjedelar är kvinnor med majoritet I fertil ålder. Efter menopaus minska anfallen.
Migrän kan beskrivas som en kronisk episodisk neurologisk sjukdom som kan delas in i fem huvudkategorier, där de två viktigaste och vanligaste är migrän med och utan aura. De karakteriseras av återkommande attacker av smärta som oftast varar 4 – 72 timmar, associerade med illamående och kräkning samt ljud- och ljuskänslighet. De flesta patienter har enstaka attacker och behöver enbart behandlas akut för sina anfall. Om anfallen är svårare och mycket frekventa behövs profylaxmedicin.
Studier har visat att dagen före ett migränanfall aktiveras centra i hypothalamus (prodrom fas). Detta följs hos cirka en tredjedel av en aurafas där blodflöde i cortex reduceras under 20-60 minuter. Huvudvärken är moderat till svår och involverar hjärnstammen och trigeminussystemet.